Met het blote oog kun je, onder ideale omstandigheden, meteoren waarnemen tot ongeveer magnitude 7. Met de video technieken van tegenwoordig ligt dat al een stuk hoger. Aan andere techniek is het vastleggen van meteoren met een camera of meerdere camera’s (een camera batterij). Met een camera kun je nog steeds het mooist een meteoor vastleggen met al zijn mooie kleuren. En de foto’s kunnen worden gebruikt voor verder onderzoek. Toch worden er steeds minder camera’s gebruikt, en is dit inmiddels voor een groot deel overgenomen door de videotechniek. Een camera techniek die nog wel gebruikt wordt is de all-sky camera.

Wat voor camera je gebruikt maakt niet zoveel uit, hoewel veel meteoor waarnemers een Canon camera prefereren. De lens is het meest belangrijke onderdeel van het systeem. Daarmee “vangt” u tenslotte de meteoor.

Goede resultaten verkregen met een F1.8 , f = 50 mm standaardobjectief. Zorg er wel voor dat u de camera verwarmt, dit kan bijvoorbeeld met weerstanddraad. Verder is het simpel, u zet de camera op een statief, richt de camera op een mooi en donker stukje van de hemel en fotograferen maar. Het experimenteren met sluitertijden en andere instellingen is nodig om tot goede resultaten te komen.

Jammer genoeg heef zo’n camera lens maar een beperkt beeldveld. Hij ziet maar een klein stukje van de hemel. Meteoorwaarnemers gebruiken dan iets wat heet een “camerabatterij”. Dit is een aaneenschakeling van camera’s die met zijn allen zo’n groot mogelijk gedeelte van de hemel bewaken. Dit gaat helemaal automatisch.

camera batterij

Camerabatterij gebruikt door de Dutch Meteor Society

All-Sky camera

Een fraaie, en gemakkelijke manier om heldere meteoren vast te leggen is de all-sky camera. De naam zegt het al  “all-sky”, de “hele-hemel”. Op de camera zit een speciale fiseye lens die een rondom waarneemhoek heeft, dus van horizon naar horizon over 180 graden rondom. Je ziet dus de hele hemel, mits er obstructie is. De camera werkt de hele nacht volledig automatisch. Komt er een heldere meteoor voorbij (de set is voor zwakkere meteoren niet geschikt) dat staat hij op de foto.

David Campbell met zijn All-Sky camera

David Campbell met zijn All-Sky camera

Over de hele wereld draaien er elke nacht van dit soort camera’s. Valt er ergens een heldere meteoor dan is het taak aan de eigenaar van andere all-sky camera’s om te kijken of die meteoor ook door hun is gefotografeerd. Hoe meer foto’s van de zelfde meteoor hoe beter er eventueel onderzoek kan worden gedaan naar o.a. het traject van de meteoor aan de hemel en de herkomst.

All-sky foto met heldere Leoniden

All-sky foto met heldere Leoniden

Meer informatie over het fotograferen van meteoren kunt u krijgen op:

Dutch Meteor Society
Werkgroep meteoren NL
Werkgroep meteoren BE
International Meteor Organisation
www.all-sky.nl

Print Friendly, PDF & Email
Share

Stuur je foto!

Heb jij een foto gemaakt van een meteoor of een ander hemelverschijnsel stuur deze dan naar ons toe en wij plaatsen de foto op de website.
Stuur je foto!

Archief

Translate:

Deel ons

Share
Voor meer informatie:
Arnold Tukkers
a.tukkers@kpnmail.nl
0541-354598
06-13247425

Like Us On Facebook

Huidige maanstand


Jonge maansikkel
Jonge maansikkel

De maan staat nu in Weegschaal
De maan is 2 dagen oud

Maximum Geminiden 14 december 04.30 uur

weeks
1
5
days
0
6
hours
2
0
minutes
4
8
seconds
3
0

Advertisement