Er zijn twee soorten meteoren.
1. Een meteoor afkomstig van een zwerm
2. Een meteoor die niet bij een zwerm hoort (een sporadische meteoor)

Meteoren afkomstig van een zwerm zien we bijvoorbeeld in de zomer als de beroemde Perseïden te zien zijn. Deze meteoren zijn bijna altijd afkomstig van het gruis achtergelaten door een komeet. Als een komeet in de buurt van de zon komt zal het ijs in de komeet verdampen en daarbij komt een enorme hoeveelheid stof vrij. Dit stof blijft achter in de baan die de komeet rond de zon heeft. Dit stof kan later een meteorenzwerm veroorzaken. Telkens als de komeet weer voorbij komt ontstaat er een nieuwe stofbaan. Een komeet kan één keer voorbij komen, en we zien hem nooit weer, maar ook telkens weer opnieuw zoals de komeet 109P/Swift-Tuttle. Deze komeet heeft een omlooptijd van 133 jaar. Swift-Tuttle heeft dus al verschillende stofbanen veroorzaakt. Kruist de aarde de stofbaan dan zie je dus vallende sterren. Het is erg belangrijk hoe de aarde door zo’n stofbaan gaat. De hoeveelheid stof neemt toe naar het midden van de stofkolom. Er zijn dus meer vallende sterren te zien als de aarde er midden door gaat. Gaat de aarde door zo’n stofbaan dan zie je dat de meteorenzwerm actief is. Bij enorme hoeveelheden vallende sterren spreken we dan van een “sterrenregen”.

Bekende meteorenzwermen zijn onder meer de Perseïden, Leoniden en Geminiden.

Waaraan kun je zien dat we te maken hebben met een meteorenzwerm?

Perseiden radiant

Perseiden radiant

Dit kun je zien omdat alle meteoren uit dezelfde richting komen. Verleng je de meteoor terug dan komen ze allemaal uit één punt. Dit is gezichtsbedrog. Het heeft er mee te maken dat de aarde de richting van dat punt opdraait. Dit punt noemen we de radiant en dit bevindt zich altijd in een sterrenbeeld. Naar dit sterrenbeeld is de zwerm vernoemd. De radiant kunnen we vergelijken met een sneeuwbui. Als u in een auto zit en het sneeuwt dan lijken alle sneeuwvlokjes uit één punt te komen, de radiant. Veel zwermen zijn dagen achter elkaar te zien. In die tijd trekt de aarde verder in haar baan om de zon. De radiant zal daardoor iets verschuiven.

Leoniden 2001 De Leoniden veroorzaakten in 1998 en 2001 een ware sterrenregen met honderden meteoren per uur. Op deze foto zie je dat de meteoren uit één punt komen, de radiant.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Stuur je foto!

Heb jij een foto gemaakt van een meteoor of een ander hemelverschijnsel stuur deze dan naar ons toe en wij plaatsen de foto op de website.
Stuur je foto!

Archief

Translate:

Deel ons

Share
Voor meer informatie:
Arnold Tukkers
a.tukkers@kpnmail.nl
0541-354598
06-13247425

Like Us On Facebook

Huidige maanstand


Jonge maansikkel
Jonge maansikkel

De maan staat nu in Weegschaal
De maan is 2 dagen oud

Maximum Geminiden 14 december 04.30 uur

weeks
1
5
days
0
6
hours
2
0
minutes
5
0
seconds
3
4

Advertisement