13 december maximum van de Geminiden

De mooiste meteoren zwerm van het jaar zijn de Geminiden. Ze zijn zelfs talrijker dan de beroemde Perseïden in augustus. Toch zijn ze bij het grote publiek minder bekend dan de Perseïden. Dat is wel logisch. In augustus is het weer nu eenmaal aangenamer om vallende sterren te kijken dan in december als de Geminiden te zien zijn. Is het in december helder, dan is het ook vaak koud. Maar dat willen we toch! Helder, koud vriezend weer en veel Geminiden. Helaas is er dit jaar een enorme stoorzender, de Volle Maan.

Wij hebben een video online gezet met tekst en uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=_KQ6Sbu0u9s

Wanneer kun je het beste kijken?
De Geminiden zijn te zien in een periode die loopt van 4 t/m 17 december met een kort maximum rond 13/14 december. Dit jaar valt het maximum op 13 december rond 22.15 uur. Dit wil zeggen dat je deze avond en nacht de meeste meteoren kunt zien. Ook de avonden en nachten ervoor en erna zijn er nog veel meteoren te zien. Vanaf 11-12 december zul je zien dat de aantallen al toenemen. Dit kan oplopen tot zo'n 30 meteoren per uur rond 3 uur 's nachts. In de nacht van zaterdag op zondag 12/13 zal dit aantal al oplopen tot zo'n 50 meteoren per uur. Flinke aantallen dus al! Dan zijn de hoge aantallen aan de beurt tijdens de maximum nachten van zondag op maandag 13/14 december en maandag op dinsdag 14/15 december. De aantallen liggen dan boven de 100 per uur rond 3 uur 's nachts. In de nacht van 14/15 kun je ook de meeste heldere meteoren verwachten. 

Het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) is de hele avond en nacht te zien, het komt op als de Zon ondergaat, en gaat onder als de Zon opkomt. Je kunt dus als je echt fanatiek bent zo'n 12 uur achter elkaar waarnemen.De aantallen meteoren zullen stijgen naarmate het sterrenbeeld Tweelingen hoger aan de hemel komt te staan. In het begin van de avond staat het nog laag in het noord-oosten en het zal in de loop van de avond en nacht steeds hoger aan de hemel komen te staan. 

Het ZHR van de zwerm ligt op 120. De ZHR (Zenithal hourly rate) is een term en geeft het aantal zichtbare meteoren weer, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden. Het is het aantal meteoren dat zou worden gezien bij een grensmagnitude van 6,5 indien de radiant zich in het zenit zou bevinden. Dit maximum wordt in de praktijk zelden bereikt. Het aantal meteoren dat je kunt zien is dus een stuk lager. Toch zullen er nog zeker vele tientallen meteoren per uur te zien zijn, met af en toe een flink helder exemplaar. Het zijn trage meteoren, wat ze alleen nog maar mooier maakt.

Waarom heten ze Geminiden?
Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Dit noemen we "radiant". Trek je de banen van de meteoren terug dan komen de banen van de Geminiden uit in het sterrenbeeld Gemini. Dan weet je meteen of het een echte Geminide betreft.  Moet je daarom ook naar het sterrenbeeld Gemini  kijken? Nee dat hoeft niet. Elke donkere plek aan de hemel is goed. Zorg er wel voor dat je geen obstructie hebt van bijvoorbeeld een dak. Hoe meer sterrenhemel je ziet, des te meer meteoren je ziet.

Wat je moet doen om zelf meteoren te zien?
Om een heldere nacht te treffen heb je in Nederland wel een beetje geluk nodig. Maar verder heb je het helemaal zelf in de hand: meteoren kijken is vooral een kwestie van goed voorbereiden.

Enkele tips.

  • Zoek buiten een donkere plek op zonder kunstlicht van lantaarns e.d. en zorg dat je lekker achterover kunt liggen, bijvoorbeeld in een tuinstoel of op een ligbed.
  • Verder moet je vrij zicht hebben, de richting waarin je kijkt doet er niet toe, ze verschijnen overal aan de hemel.
  • Trek warme kleding aan. Als het helder is in de winter is het meestal ok koud. Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker; je zult merken dat je dan meer sterren ziet!
  • Neem geregeld een pauze. Door het turen vermoeien de ogen vrij snel.
  • Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Dit is niet alleen leuk maar houdt je ook fit.

Geminiden gegevens:
Actief: 4 – 17 december
Maximum: 13 december 22.15 uur
Radiant: 07:28 +32.2°
ZHR: 120
Snelheid: 35km/sec
Oorsprong: planetoïde 3200 Phaethon

Geminiden radiant
Geminiden radiant

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.