25 jaar geleden: de val van de Peekskill-meteoriet

De Peekskill meteoriet is één van de allerbekendste meteoriet inslagen. De inslag vond 25 jaar geleden plaats op 9 oktober 1992. Het meest bizarre is dat de meteoriet insloeg in een geparkeerde auto in Peekskill, in de Amerikaanse staat New York.

De meteoriet is een H6-chondriet en opgebouwd uit brokstukken van ouder gesteente. De meteoriet bestaat voor 20 procent uit nikkel en ijzer. Tijdens de inslag was de meteoriet ongeveer 30 centimeter in doorsnede en woog hij 12,57 kilogram. Geschatte leeftijd 4,4 miljard jaar!

De Peekskill-meteoriet.

De meteorietval is gezien door duizenden toeschouwers langs de oostkust van de Verenigde Staten. Waarnemers zagen een groenachtige vuurbal. Ten tijde van de val werden er vele lokale football-wedstrijden werden gespeeld. Veel mensen waren dus buiten en sommige hadden een camera bij zich. De meteorietval is vastgelegd door zestien camera’s. De meteoriet had een snelheid van 14 kilometer per seconde. Op het moment van de inslag was deze gedaald naar 264 kilometer per uur.

De steen vloog dwars door de kofferbak van een rode Chevrolet Malibu uit 1980, en boorde een gat in het wegdek onder de auto. De eigenaresse, de 17-jarige Michelle Knapp, hoorde een knal en vond de meteoriet onder de auto. Ze verkocht de meteoriet voor 69.000 dollar. De auto verkocht ze voor 10.000 dollar aan Al Lang, meteorietenverzamelaar.

Michelle Knapp bij haar beschadigde auto.

Het grootste deel van de meteoriet en het autowrak is nu te zien in de Macovich Collection of Meteorites, dit is een privé collectie. De website van MCM is offline, maar hij is wel te vinden op Facebook. Kleinere stukjes van de meteoriet zijn te zien in het Field Museum of Natural History in Chicago en het National Museum of Natural History in Washington. De auto is over de wereld tentoongesteld.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.