4 januari maximum van de Boötiden. Veel meteoren te zien!

Het nieuwe jaar is nog maar koud begonnen of je kunt al weer genieten van een mooie meteorenzwerm, namelijk de Boötiden. Ze worden ook wel de Quadrantiden genoemd. Dit keer zijn er top condities met heel veel meteoren! De radiant ligt in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder). De meteoren zijn niet echt super helder, maar je weet het maar nooit. De meteoren die bij deze zwerm horen vertonen vaak lange sporen. Omdat ze niet zo snel zijn, zo’n 41 km per seconde, krijg je dan mooie trage meteoren te zien.

Wanneer moet je kijken?
De Boötiden verschijnen aan de sterrenhemel van 1 tot 6 januari met een maximum op vrijdag 4 januari om 06:30 uur. De Maan zal niet storen. Het maximum van deze zwerm is heel erg kort, slechts enkele uren. Bij ideale omstandigheden kunnen de aantallen oplopen tot boven de 100 per uur! Rond het maximum staat de radiant hoog aan de hemel, er zijn dan heel veel vallende sterren te zien. Het beste moment om de meteoren waar te nemen is dus 4 januari vanaf 03.00 uur.

De oorsprong van deze meteoren is planetoïde 2003 EH, maar dit is niet helemaal zeker. De planetoïde zou een uitgedoofde komeet kunnen zijn (C/1490 Y1). Deze komeet werd al in 1490 waargenomen door Chinezen, Koreanen en Japanners.

Waarom heten ze Boötiden?
Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder). Dit noemen we “radiant”. Trek je de banen van de meteoren terug dan komen de banen van de Boötiden uit in het sterrenbeeld Boötes. Dan weet je meteen of het een echte Boötide is.  Moet je daarom ook naar het sterrenbeeld Boötes kijken? Nee dat hoeft niet. Elke donkere plek aan de hemel is goed. Zorg er wel voor dat je geen obstructie hebt van bijvoorbeeld een dak. Hoe meer sterrenhemel je ziet, des te meer meteoren je ziet.

Wat je moet doen om zelf meteoren te zien?
Om een heldere nacht te treffen heb je in Nederland wel een beetje geluk nodig. Maar verder heb je het helemaal zelf in de hand: meteoren kijken is vooral een kwestie van goed voorbereiden.

Enkele tips.

  • Zoek buiten een donkere plek op zonder kunstlicht van lantaarns e.d. en zorg dat je lekker achterover kunt liggen, bijvoorbeeld in een tuinstoel of op een ligbed.
  • Verder moet je vrij zicht hebben, de richting waarin je kijkt doet er niet toe, ze verschijnen overal aan de hemel.
  • Trek warme kleding aan. Als het helder is in de winter is het meestal ok koud. Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker; je zult merken dat je dan meer sterren ziet!
  • Neem geregeld een pauze. Door het turen vermoeien de ogen vrij snel.
  • Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Dit is niet alleen leuk maar houdt je ook fit.

Boötiden gegevens:

  • Radiant: 15:18 49,5 °
  • ZHR: 125
  • Snelheid: 41.2km/sec
  • Oorsprong: planetoïde 2003 EH
De radiant staat laag boven de horizon. De Boötiden worden ook wel de Quardrantiden genoemd. Klik op de foto voor hoge resolutie.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.