5 tot 30 november: Leoniden meteorenzwerm.

De Leoniden meteorenzwerm is elk jaar in november te zien. De Aarde kruist dan de baan van de komeet Tempel-Tuttle, het moederlichaam van de Leoniden. De piek wordt verwacht op vrijdag 17 november rond 20.00 uur. De Maan zal dit jaar flink storen! Ook de dagen voor en na de piek zijn er Leoniden te zien.

Hoeveel Leoniden kun je zien?
Dit hangt natuurlijk sterk af waar u kijkt, en hoe donker het daar is. Midden in de stad zie je nu eenmaal minder meteoren dan op het platteland. Tijdens het maximum kun je rond de 10 meteoren per uur zien op 18 november tegen de ochtend (de Maan is dan al onder). Leoniden zijn snelle meteoren. Met een snelheid van 71km/sec behoren ze zelfs tot de snelste meteoren die je kunt zien. De meeste meteoren kun je in de nacht van 16/17 en 17/18 november zien. Daarvoor en daarna nemen de aantallen al snel af.

Leoniden radiant

Wanneer moet je kijken?
Het sterrenbeeld de Leeuw (vanwaar de Leoniden lijken te komen, dit noemen we de radiant) komt pas rond 23.30 uur op. Rond dit tijdstip kun je al gaan kijken. Hoe later in de nacht hoe hoger de radiant komt en des te meer meteoren je te zien krijgt. Houd dus rekening met het feit dat je niet meteen veel meteoren ziet. Wil je weten of het een Leonide is, verleng het spoor dan naar achteren, waar de meteoor weg kwam. Kom je uit in de Leeuw dan is het een Leonide. Je kunt af en toe ook meteoren zien die niet uit de Leeuw komen. Dit zijn meteoren die niet bij een zwerm horen, de zogenaamde sporadische meteoren.

Waar moet je kijken?
Op een zo donker mogelijke plek, zonder storend licht. De Leoniden zijn overal aan de sterrenhemel te zien. Zorg er ook voor dat er geen tot weinig obstructie is van bomen en daken bijvoorbeeld. Hoe meer hemel je ziet, hoe groter de kans op meteoren.

De Leoniden hebben in het verleden voor echte sterrenregens gezorgd zoals in 1833, 1866, 1867, 1966, 1998 en 2001. In 1966 zagen waarnemers in het zuidwesten van de Verenigde Staten 40 tot 50 meteoren per seconde (dat is 2400 tot 3000 meteoren per minuut!). Helaas zal dat dit jaar niet gebeuren.

Leoniden storm 1833
Getekende afbeeldingen van de Leonidenstorm in 1833

De Leoniden zijn stofdeeltjes afkomstig van de komeet Tempel-Tuttle. De komeet heeft een omlooptijd rond de Zon van 33 jaar.

Leoniden gegevens:

  • Actief: 5 – 30 november
  • Maximum: 17 november
  • Radiant: 10:08 +21.6°
  • ZHR: 25
  • Snelheid: 71km/sec
  • Oorsprong: komeet 55P/Tempel-Tuttle

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.