De grootste meteoriet van Brazilië overleeft museumbrand.

Na de enorme brand op zondag 2 september in het Nationaal Museum van Brazilië zijn veel museumstukken verloren gegaan. Een enorme meteoriet overleefde de zinderende hitte. Tussen het puin staat nog steeds vier overeind de Bendegó-meteoriet, de grootste meteoriet ooit gevonden op Braziliaanse bodem. De ijzeren meteoriet is één van de ongeveer twaalf meteorieten die in het museum zijn ondergebracht.

De meteoriet is ontdekt in de buurt van de stad Monte Santo in de Braziliaanse deelstaat Bahia in 1784 en weegt 5.260 kilogram. Dat is twee keer zoveel als een gemiddelde auto. Ten tijde van de ontdekking van het object was het de op één na grootste meteoriet ooit gevonden.

Bendegó meteoriet voor de brand.
Bendegó meteoriet na de brand.

Tijdens het vuur bevonden zich nog vele andere onschatbare voorwerpen in het museum, waaronder de 11.000 jaar oude schedel van een Paleo-indiaanse vrouw genaamd ‘Luzia’, het gereconstrueerde skelet van een enorme dinosaurus die bekend staat als de Maxakalisaurus en verschillende Egyptische mummies. Ze gingen allemaal verloren. Naar schatting 90 procent van de artefacten van het museum zijn beschadigd of vernietigd.

In het geval van de meteorieten is het geen verrassing dat deze nagenoeg niet beschadigd zijn. Meteorieten kunnen temperaturen van ongeveer 1.650 graden Celsius doorstaan terwijl ze door de atmosfeer van de aarde gaan. Dit is heet genoeg om metalen zoals ijzer en nikkel die in veel meteorieten worden aangetroffen te laten smelten, maar de temperaturen in een brandend gebouw worden niet zo hoog.

Bron: www.space.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.