FRIPON allsky camera project

Live Fripon camera Denekamp station NLEN01: wilt u het live beeld zien van onze camera? Klik dan HIER.

Over de hele wereld vallen er dagelijks meteorieten. Ook in Nederland valt er heel af en toe ééntje. Over de afgelopen eeuwen zijn er in Nederland 6 ingeslagen. De Broek in Waterland meteoriet was op 11 januari 2017 de laatste. De laatste jaren is er een mogelijkheid om door middel van speciale camera’s meteoren te fotograferen en te filmen. Heb je meerdere camera’s dan kun je bij hele heldere meteoren berekenen of een restant op de Aarde is gevallen en waar de meteoriet precies is gevallen. Meer camera’s zorgen voor een nauwkeuriger waarneming en plaatsbepaling.

Het FRIPON-project (Fireball Recovery and Inter Planetary Observation Network) is zo’n camera project waarbij meerdere camera’s de hemel ’s nachts in de gaten houden. Bij een heldere meteoor kan eventueel een plaatsbepaling worden toegepast en kan men op zoek gaan naar de meteoriet.

Een gevonden meteoriet kan een bijdrage leveren aan de herkomst van het object. We zullen dus een unieke kans hebben om een ​​meteoriet in de beste laboratoria te bestuderen, terwijl we het lichaam kennen waarvan het afkomstig is!

Het FRIPON-project is een camera netwerk met als doel:

  1. Een netwerk van fisheye camera’s die heldere meteoren fotograferen.
  2. Reconstrueren van de baan van het object en identificatie van het moederobject om zo een eventuele plaats van inslag van de meteoriet op Aarde te bepalen.
  3. Het vinden van de meteoriet met hulp van vrijwilligers onder leiding van professionals.
  4. De chemische samenstelling van de meteoriet vast te stellen. De resultaten van deze analyses zullen ook inzicht verschaffen in de herkomst van het object.

Het FRIPON-netwerk hoopt zo om regelmatig gevallen meteorieten te vinden.

Het FRIPON-netwerk met zijn meer dan 100 camera’s bestrijkt het hele Franse grondgebied. Het netwerk wordt nu uitgerold in Belgie, Nederland, Italie, Oostenrijk en Duitsland. Het project is gestart in 2013. In Nederland staan inmiddels 4 camera’s. In november 2018 is er eentje bij geplaatst in Denekamp . De laatste camera wordt beheerd door Arnold Tukkers, webmaster van deze website en werkzaam bij de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.

Een andere belangrijke motivatie van het FRIPON-project is om het publiek te interesseren in het herkennen van meteorieten en het vinden daarvan. De plek waar de meteoriet gevallen is kan soms wel 10 vierkante kilometer groot zijn. Veel te groot om te gaan zoeken met een paar mensen. Hoe meer mensen gaan zoeken, hoe groter de kans om een meteoriet te vinden.

Het project wordt ondersteund door een groot aantal wetenschappelijke instellingen.

Meer weten?
Live Fripon camera Denekamp station NLEN01: wilt u het live beeld zien van onze camera? Klik dan HIER.
Fripon website
Fripon facebook
Fripon Wikipedia

Fripon camera op de Pic du Midi sterrenwacht in de Pyreneeën.

 

De Fripon camera in Denekamp met daaronder een weerstation.

 

Video over het FRIPON-netwerk – en de FRIPON-camera van bij het Cyclops Observatory.
Bron: http://www.esa.int

 

Fripon beelden van de camera’s op de Parijse en Pic du Midi sterrenwacht.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share