De heldere meteoor van 21 september 2017

Op donderdag 21 september, 21.00 uur, lokale tijd, wed er in Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland een zeer heldere vallende ster gezien, een zogenaamde vuurbol.

De vuurbol werd niet alleen visueel gezien, maar ook gefilmd en gefotografeerd. Via deze website kwamen 174 waarnemingen binnen via het vuurbol formulier. Dit formulier is een samenwerking van vele websites gespecialiseerd in vallende sterren. Alle websites gebruiken hetzelfde formulier. De rapporten over dit evenement werden naar de IMO gestuurd (International Meteor Organization).

Bijzonder detail is dat meer dan 130 leden van IMO op dat moment in Servië waren voor het jaarlijkse door IMO georganiseerde International Meteor Conferences (IMC). Ook een aantal Nederlanders waren aanwezig, o.a. ondergetekende. Al heel snel kreeg men de eerste meldingen van de vuurbol binnen en ook de Nederlandse pers wist ineens Servië te vinden voor interviews.

De vuurbol is ook gezien door 5 speciale stations met videoapparatuur. Deze stations staan in Noordwijk, Brussel, Lille, Arras en Maubeuges en horen bij het FRIPON netwerk en door het CAMs-BeNeLux video netwerk.

Alle visuele rapporten en een kaart met de getuigenposities zijn beschikbaar via: http://fireball.imo.net/members/imo_view/event/2017/3301

Uit berekeningen kan met de baan van de meteoriet afleiden.  De vuurbol begon boven Deventer op te lichten, vloog over Amsterdam en eindigde boven zee op een hoogte van 53km met een snelheid van 23 km per seconde. Van de meteoriet is helaas niets over gebleven.

De meteoriet was hoogstwaarschijnlijk een stukje van de komeet P/Encke die van september tot december de kleine meteorenzwerm “Noordelijke Tauriden” veroorzaakt.

Arnold Tukkers
27 september 2017

Onderstaand foto’s en video. Klik op de foto’s voor een groter formaat.

Gefotografeerd door Koen Miskotte uit Ermelo. Bron: Koen Miskotte.

 

Gefotografeerd door Klaas Jobse uit Oostkapelle. Bron: Klaas Jobse.

 

Gefotografeerd door Detlef Kosnchny uit Noordwijk. Bron: Detlef Kosnchny.

 

Gefotografeerd door Marco Verstraaten uit Twisk. Bron: Marco Verstraaten.


Video uit Noordwijk van het Fripon netwerk. Bron: D. Koschny/F. Colais

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.