Komende tijd veel vallende sterren te zien!

Juli en augustus zijn maanden waar je uitstekend meteoren kunt waarnemen. Vooral in augustus zijn er veel te zien en met name de Perseïden verschijnen talrijk aan de sterrenhemel.  Ze horen dan ook, samen met de Geminiden in december, tot de mooiste zwermen. Rond het maximum (12/13 augustus) is dit voor jong en oud een echt spektakel. Kijken dus! De Perseïden zijn een rijke zwerm. Ze worden zo genoemd omdat het punt van waaruit ze lijken te komen, genaamd de radiant, ligt in het sterrenbeeld Perseus. De vroegste informatie over deze meteoren stamt al uit 36 voor Christus uit Chinese geschriften.

Het maximum valt op 13 augustus rond 02.00 uur. Maar ook in de nacht ervoor en erna zijn er veel meteoren te zien. Tijdens het maximum is de maan voor 65% verlicht en kan dus storen, maar er blijven genoeg meteoren over om te zien. De meteoren verschijnen ongeveer na 23.00 uur aan de hemel. De radiant staat dan in het noordoosten. De meteoren komen daar dus vandaan.

De hele zichtbare periode van 17 juli t/m 24 augustus zijn er regelmatig Perseïden te zien. Vanaf 17 juli lopen de aantallen langzaam op, te beginnen met een paar per uur, met het maximum dus rond 13 augustus. Na 13 augustus nemen de aantallen weer af.

Meer informatie over hoe je ze het beste kunt zien kun je hier vinden.
Er zijn in de zomer nog meer zwermen actief. Een overzicht kun je hier vinden.

De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop organiseert een speciale Perseïden waarneemavond voor het publiek.

 

Gegevens Perseïden:

  • Actief: 17 juli – 24 augustus
  • Maximum: 13 augustus
  • Radiant: α = 48◦, δ = +58◦
  • ZHR: 100
  • Snelheid: 59km/sec
  • Herkomst: Swift-Tuttle

Perseiden 600 x 400

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie