Lyriden meteoren. Actief: 16 – 25 april.

De jaarlijkse Lyriden zwerm is actief vanaf ongeveer 16 april tot en met 25 april. Het maximum valt op zaterdag 21 april rond 23.00 uur. De Maan is in het eerste kwartier. Aangezien het sterrenbeeld Lier in het oosten staat kun je dus beter met de Maan in de rug naar het oosten kijken.

Hoeveel Lyriden kun je verwachten?
In de aanloop naar het maximum zijn er elk uur wel een paar Lyriden te zien. Tijdens het maximum kan dit oplopen tot 10 tot 20 Lyriden per uur onder goede omstandigheden. Helaas zal dit door de halve Maan iets minder zijn. Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van waar je kijkt en de helderheid van de hemel. In de stad zie je er nu eenmaal minder dan op het platteland. Het kan ook zomaar zo zijn dat je maar een enkele meteoor ziet. Een uitbarsting van de Lyriden is altijd mogelijk, maar voor dit jaar wordt dit niet voorspeld.

Dit gebeurde wel in 1982, toen werden er in Amerika 100 Lyriden per uur gezien net als in 1922 en 1945.

Als u de sporen van de Lyriden terug kijkt komen de meteoren uit een punt in het sterrenbeeld Lier (Lyra). Vlakbij de heldere ster Wega. Dit lijkt echter maar zo want in werkelijkheid verbranden de meteoren in de atmosfeer op een hoogte van ongeveer 100 kilometer. Wega ligt echter veel verder weg op een afstand van 25 lichtjaar.

Rond de Lyriden piek staat de Lier in het oosten en klimt in de loop van de nacht hoger aan de sterrenhemel.

Komeet Thatcher is de bron van de Lyrid meteoren. Elk jaar kruist de Aarde de baan van de komeet Thatcher (C / 1861 G1). De komeet heeft een omlooptijd van 415 jaar rond de zon. Komeet Thatcher laatste bezoek aan het binnenste van het zonnestelsel was in 1861 , en hij komt pas terug in 2276. Telkens als de komeet voorbij komt laat hij een stofspoor achter, dit is de bron van de Lyriden.

Zwermgegevens:

  • Radiant: 18:04 +34°
  • ZHR: 18
  • Snelheid: 48km/sec
  • Oorsprong: komeet C/1861 G1 Thatcher

Lyriden radiant

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.