Meteoor FAQ’s

1. Wat is het verschil tussen een meteoor, een meteoroïde en een meteoriet?
Meteoroïden zijn de kleinste deeltjes van het zonnestelsel, ze variëren in grootte. Komt een meteoroïde in de atmosfeer van de aarde terecht zie je een lichtspoor aan de hemel dit noemen we een meteoor (vallende ster). Als een restant van de meteoor de aarde bereikt dan noemen we dit een meteoor.

2. Op welke hoogte verschijnen meteoren?
De meeste meteoren verschijnen in een laag van de atmosfeer die we de thermosfeer noemen. Die bevindt zich op een hoogte tussen de 80 en 120 kilometer. Het ligt ook een beetje aan de snelheid van de meteoor. Trage meteoren verschijnen wat lager in de atmosfeer dan snelle meteoren.

3. Hoe groot zijn de meeste meteoroïden?
De meeste zichtbare meteoren worden veroorzaakt door deeltjes niet groter dan een graankorrel tot een korreltje zand. Is de meteoor erg helder dan is de meteoriet ook groter. Dit kan variëren van enkele centimeters tot vele meters.

4. Hoe snel zijn meteoren?
Meteoren komen onze dampkring binnen met een snelheid van 11 tot 72 kilometer per seconde. De Leoniden bijvoorbeeld bereiken een snelheid van 72 km per uur. Bereiken ze de aarde dan neemt hun snelheid af.

5. Hoeveel meteoren kan ik zien in een nacht?
In een normale nacht (dus niet als er een zwerm actief is) kun je enkele meteoren per uur zien. Tegen de ochtend zijn dit er meer dan ’s avond. Dit komt omdat tegen de ochtend de aarde zo is gedraaid dat de meteoren op ons afkomen. Tijdens een meteoren zwerm kan dit aantal oplopen, van een paar per uur tot wel meer dan 100. De aantallen hebben te maken met het type zwerm, hoe donker het is, jouw plaats op de aarde en nog een aantal belangrijke factoren.

6. Wat is een meteorenzwerm?
Meteoren afkomstig van een zwerm zien we bijvoorbeeld in de zomer als de beroemde Perseïden te zien zijn. Deze meteoren zijn bijna altijd afkomstig van het gruis achtergelaten door een komeet. Als een komeet in de buurt van de zon komt zal het ijs in de komeet verdampen en daarbij komt een enorme hoeveelheid stof vrij. Dit stof blijft achter in de baan die de komeet rond de zon heeft. Dit stof kan later een meteorenzwerm veroorzaken. Bekende meteoorzwermen zijn onder meer de Perseïden, Leoniden en Geminiden.

7. Hoe weet ik wanneer er een meteorenzwerm actief is en waar en wanneer moet ik gaan kijken?
Er zijn, buiten deze website om, heel veel bronnen op het internet die de zwermen aankondigen. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Sterren en planeten. Dit is een jaarboek voor de beginnende waarnemer en komt elk jaar uit. Verkrijgbaar via de boekhandel.
  • Sterrengids. Dit is ook een jaarboek, maar voor de gevorderde amateur. Verkrijgbaar via de boekhandel.
  • De website van de “Dutch Meteor Society”.
  • De website van de “werkgroep meteoren”.
  • De website van IMO, "International Meteor Organisation".

7. Wat is een sterrenregen en hoe vaak kan ik zoiets zien?
Je hebt meteorenzwermen en sterrenregens. Een meteorenzwerm kan een sterrenregen worden, maar is het bijna nooit. Een sterrenregen is een meteorenzwerm met veel meer vallende sterren dan normaal. En dan praten we niet over enkele tientallen, maar honderd zelfs duizendtallen meer dan normaal. Dit komt niet zo vaak voor. Voorbeelden zijn o.a. de Leoniden sterrenregens uit 1833, 1998 en 2001, maar ook de Draconiden uit 1946. Sterrenkundigen kunnen dit soort “stromen’ redelijk nauwkeurig voorspellen.

Print Friendly, PDF & Email
Share