Meteoren fotograferen voor beginners.

Meteoren fotograferen is niet moeilijk. In principe is het zo dat je de camera op de sterrenhemel moet richten en hopen dat er eentje valt. Maar wat moet je nu precies doen?

Klok van de camera:
Zet de klok van je camera goed, het liefst de exacte tijd. Dat is belangrijk indien je foto later wordt gebruikt voor een onderzoek. Ook voor jezelf van belang, zo weet je precies wanneer de foto gemaakt is.

Handbediening:
Stel de camera in op handbediening (M = manual).

Lens:
Zet de lens ook op handbediening, autofocus off en stel scherp op oneindig. Scherpstellen op bijvoorbeeld een ster of planeet kan ook. Maak een paar test opnames om te zien of de foto scherp is.

ISO en meer:
Experimenteren maar! Gebruik een ISO van 400 tot 1600. Gebruik een sluitertijd vanaf 10 seconden tot maximaal 30 seconden. Langer kan wel maar dan worden de sterren streepjes (ook leuk). Gebruik bij de lens een brandpuntafstand van 20 tot 35 mm.

Witbalans:
Lichtvervuiling heeft een vervelend effect op je foto’s als er ook wolken op staan. Die krijgen dan een rode gloed. Zet daarom je witbalans op gloeilamp en/of tungsten.

Welke lens:
Bij een groothoeklens van bijvoorbeeld 20 mm fotografeer je alleen de helderste meteoren en die zijn altijd in de minderheid. Je ziet wel een groter deel van de hemel. Bij een 35 mm kun je ook zwakkere meteoren fotograferen. Je beeldhoek is dan wel kleiner. Aan jou de keus.

Wil je meteoren fotograferen die een spoor achter laten (nalichtend spoor) dan heb je een telelens nodig van minimaal 80mm f/2.8. Zet ISO op hoog, 1600 bijvoorbeeld.

Professionele meteoorwaarnemers fotograferen ook vallende sterren. Wil je daarover meer weten lees dan dit artikel.

Ondanks de lichtvervuiling toch een fraaie opname van Hensie Pieper uit Kerkrade.

Print Friendly, PDF & Email
Share