Aurigiden pieken op 1 september

De meteorenzwerm Aurigiden (Voerman) piekt op vrijdag 1 september. De piek valt tegen de ochtend van de 1ste september. Dat wil zeggen dat de zwerm dan haar hoogtepunt heeft met zo’n 4 meteoren per uur. Tja, dat zijn er niet zoveel. Het is ook een kleine zwerm. Het sterrenbeeld komt in de loop van de avond op, tegen zonsopgang staat het hoog aan de hemel. Het beste kun je dus gaan kijken na middernacht. De Maan stoort echter wel flink, het gaat richting Volle Maan.

Er zijn natuurlijk ook nog sporadische meteoren zichtbaar, meteoren die niet bij een zwerm horen. Met deze meteoren erbij kun je met wat geluk zo’n 15 meteoren per uur zien.

De zwerm heeft een korte piek van een paar dagen. Dus de twee nachten ervoor en erna zijn ze ook te zien. Maar je ziet er dan nog minder. De meteoren zijn redelijk snel, ze zoeven met 66 kilometer per seconde door de dampkring. Mocht de zomer nog een duit in het zakje doen en het een mooie warme nacht is zou ik zeggen probeer het, en wie weet zie je er een paar.

Klik op de afbeelding voor een groot formaat. Je ziet dan een kaartje met de radiant en de sterrenhemel. (bron: www.stellarium.org)

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.