Meteoriet inslagen

Een wat grotere meteoor (doorsnee 1 à 2 centimeter) kan zorgen voor een lichtspoor zo helder als de volle maan. We spreken dan van een vuurbol. De atmosfeer kan zo’n grotere meteoroïde niet helemaal versmelten. Daardoor kan een deel op aarde vallen: dat is dan een meteoriet. Gelukkig vormt de atmosfeer als het ware een paraplu tegen die stenen uit de ruimte. Zou die er niet zijn, dan zou onze aarde er al snel uit zien zoals de maan!

Willamette meteoriet. Hij is gevonden in Noord-Amerika en weegt 14000 kilo.

Meteorietkraters
Grote meteorieten maken kraters, ook op de aarde zijn deze te vinden. Een grote krater is de Barringer krater in Noord-Amerika. Hier is ca. 49.000 jaar geleden een grote meteoriet ingeslagen. Deze krater is 1.200 meter breed en 180 meter diep. Brokstukken van deze meteoriet die kolonisten in de vorige eeuw rond de krater vonden, zijn vanwege het ijzer dat erin zat omgesmolten tot wapens en gereedschap.

Meteorieten van de barringer krater zijn te koop op: meteoriet.eu

Barringer krater in Amerika.

Kleine meteoroïden verdampen meestal in de atmosfeer. Toch blijven er wel eens kleine steentjes over. Die richten dan weinig schade aan, want de atmosfeer heeft hun snelheid verkleind. Wat er gebeurt als onze aarde geen beschermende atmosfeer zou hebben, kun je dagelijks met eigen ogen zien: de maan! Als je met een verrekijker naar de maan kijkt, zie je tientallen kraters, soms wel kilometers groot. Dit zijn meteorietkraters. De aarde is sinds zijn ontstaan vaak door meteorieten beschadigd.Veel kraters zijn moeilijk te vinden. Vaak zijn ze miljoenen jaren geleden ontstaan, maar door aardbevingen of door afbrokkeling verdwenen. Geen wonder dat juist in deze eeuw de meeste kraters ontdekt zijn: kraters zijn het beste vanuit vliegtuigen en satellieten te zien.

Grote meteorietkraters:
1. Arizonakrater 1200 m diameter
2. Nördlinger Ries, Duitsland 25 km
3. Chubkrater, 3600 m
4. Odessa, Texas 162 m
5. Henbury (13 kraters)
6. Boxhole Station 175 m
7. Dalgaranga 69 m
8. Wolf Creek, 854 m diameter, 52 m
9. Wabar meerdere kraters)
10. Osel (kraterveld)
11. Talemzane 1750 m
12. Aouelloul 250 m

In Nederland zijn ook enkele meteorieten gevonden, bijvoorbeeld bij Uden in Brabant in 1840, Utrecht in 1843. Glanerbrug in 1990. Misschien zijn er wel meer meteorieten gevallen, maar in ons kikkerlandje verdwijnen meteorieten al snel in de modder, of vallen in de zee.

Op 7 april 1990 viel in het plaatsje Glanerbrug bij Enschede een meteoriet dwars door het dak van een huis. De bewoners dachten eerst dat er ingebroken was, dus kwam de politie eraan te pas. De politie-agenten waren gelukkig zo slim om de ‘rommel’ te bewaren. Twee dagen later, nadat wetenschappers uit Utrecht en Leiden ernaar hadden gekeken, was het zeker: een echte meteoriet! Plotseling was het plaatsje Glanerbrug wereldberoemd.

Brokstukjes van de Glanerbrug meteoriet.
Brokstukjes van de Glanerbrug meteoriet.

Op 15 februari 2013 ontplofte een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. Rond 9.15 uur plaatselijke tijd werden aldaar verschillende explosies gehoord en werd er een vuurbal in de hemel waargenomen.

Kleine fragmenten van deze meteoriet kunt u kopen op: meteoriet.eu

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 reacties

  1. Pingback: Kraters maken | Proefjes met Boefjes

  2. Pingback: Kraters maken | Proefjes met Boefjes

Reacties zijn gesloten.