Tauriden vuurbollen te zien

Ieder jaar in oktober en november zijn ze te zien, de Tauriden. Deze meteorenzwerm kenmerkt zich door twee radianten die te vinden zijn in het sterrenbeeld Stier. De Tauriden staan niet bekend om hun hoge aantallen, maar wel van de vuurbollen die ze produceren. Een vuurbol is een term die we gebruiken als de meteoor helderder is dan magnitude -4. Dit is net zo helder als de planeet Venus. Zie je zo’n vuurbol dan kun je deze melden via dit formulier op onze website. Meer over vuurbollen kun je hier lezen.

Deze vuurbollen zijn te wijten aan het feit dat de Aarde botst met het stofspoor van komeet 2P / Encke, de moeder komeet van de Tauriden. In de loop van de nacht zijn er meer Tauriden te zien, omdat de radiant (in het sterrenbeeld Stier) hoger aan de hemel komt te staan. In tegenstelling tot de meeste meteoren zijn de Tauriden niet snel, wat ze nog mooier maakt om naar te kijken.

De komeet Encke en de Tauriden zijn resten van een veel grotere komeet die in de afgelopen 20.000 tot 30.000 jaar uit elkaar is gevallen. Daardoor zijn de restanten van de komeet (de stofbanen die de meteoren veroorzaken) enorm verspreid in het zonnestelsel. Het duurt de Aarde enkele weken om er doorheen te gaan, waardoor er een lange periode van meteooractiviteit is. De deeltjes zijn meestal ook groter dan andere zwermen, vandaar de heldere meteoren.

tauride 30 oktober 2015
Prachtige Tauride opname door Marko Korosec

 


Tauriden radiant
De radianten van de Tauriden

Tauriden gegevens:

  • Actief: 10 september – 20 november
  • Maximum: 6 november (lang maximum, meerdere dagen)
  • ZHR: 5
  • Snelheid: 27km/sec
  • Oorsprong: 2P / Encke

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.