Veel vallende sterren en de rol van de media en sterrenwachten.

Tja, er zouden veel vallende sterren te zien zijn afgelopen weekend. De media sprak zelfs van een echte sterrenregen! De Orioniden, zo heten ze, zouden een echt spektakel laten zien. Sterrenwachten werden afgelopen week platgebeld door de media. De Cosmos sterrenwacht in Lattrop kreeg zelfs Hart van Nederland over de vloer voor een item op SBS6. Top, hartstikke leuk! Dan moet er toch iets bijzonders gebeuren zou je zeggen. Het antwoord kan kort en krachtig zijn “nee dus”.

De Orioniden zijn een niet al te grote meteorenzwerm met maximaal 20 meteoren per uur onder ideale omstandigheden. Ideale omstandigheden wil o.a. zeggen geen maan, donkere hemel, niet midden in de stad gaan kijken maar op een donkere plek en het sterrenbeeld Orion hoog aan de hemel. Orion kwam pas rond middernacht op, en is ’s avonds niet te zien. De meteoren zijn dus ook pas vanaf middernacht te zien. De aantallen zijn, omdat het sterrenbeeld laag aan de hemel staat, veel minder dan wanneer Orion hoog aan de hemel staat. Dit is pas in de loop van de nacht het geval. Veel mensen wisten dit niet. Resultaat, ze zijn ’s avonds gaan kijken en hebben niets gezien. Een sterrenwacht of deze website kan je dat precies uitleggen, maar de media laat dit soort zaken vaak achterwege.

Wat is er aan de hand? Met de komst van het internet en sociale media worden nieuwsberichten enorm opgeklopt. Ook sterrenwachten doen daar aan mee, dat moet ik als sterrenwacht medewerker eerlijk zeggen. Aandacht in de pers dat is altijd goed. Maar kan ook averechts werken als achteraf de telleurstelling bij het publiek groot is. In het geval van de Orioniden is dat dus het geval. Het eerste “opgeklopte” persbericht zag ik twee weken geleden al voorbijkomen en ik wist meteen “daar gaan we weer”. De termen “sterrenregen” en “veel vallende sterren te zien” vlogen ons weer om de oren. En dit is dus gewoon niet waar! Je zet de lezer op het verkeerde been. Die gaat kijken en ziet amper wat. Zo zet je sterrenwachten en je lezer letterlijk te kijk. Alles voor de lees en kijkcijfers. De media begrijp ik wel. Want die weten vaak niet beter. Er is dus een belangrijke taak voor ons (de kenner) om daar ook iets mee te doen en om een tegengeluid te laten horen en precies te vertellen wat er aan de hand is. Aan u, de lezer, is ook een taak weggelegd. Zorg voor goede informatie bijvoorbeeld via deze website, of neem contact op met een sterrenwacht.

Zijn er dan nooit “sterrenregens” of “veel vallende sterren te zien? Zeker wel. Er zijn jaarlijks 2 hoogtepunten, de Perseiden rond 12 augustus en de Geminiden op 14 december. Beiden zijn geweldige zwermen. De Perseïden kennen we allemaal wel, die vallen in de zomer. Onder goede omstandigheden zijn er dan inderdaad tientallen meteoren te zien. De Geminiden zijn nog talrijker. De aantallen kunnen oplopen tot 100 meteoren per uur. Een machtige zwerm. Eén nadeel. Als het op 14 december helder is, is het ook vaak koud. Maar ze zijn zeer zeker de moeite van het kijken waard.
De Geminiden verschijnen dit jaar onder ideale omstandigheden, zet het dus in uw agenda. De schrijver van dit artikel reist zelfs af naar de Pyreneeën om dit spektakel op de Pic du Midi sterrenwacht te kunnen waarnemen. Binnenkort kunt u op deze website meer lezen over de Geminiden.

Ik wens u fijne waarneemnachten en blijf ons volgen voor het laatste meteoren nieuws.
Arnold Tukkers

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.