Veel vallende sterren op 13/14 en 14/15 december.

De mooiste meteoren zwerm van het jaar zijn de Geminiden. Ze zijn zelfs talrijker dan de beroemde Perseïden zwerm in augustus. Toch zijn ze bij het grote publiek minder bekend dan de Perseïden. Dat is wel logisch. In augustus is het weer nu eenmaal aangenamer om vallende sterren te kijken dan in december als de Geminiden te zien zijn. Is het in december helder, dan is het vaak ook koud. Maar dat willen we toch! Helder, koud vriezend weer en veel Geminiden. Dit jaar is een top jaar voor de Geminiden. De Maan stoort amper, het wordt dus extra donker. De meeste meteoren zijn te zien in de avond en nacht van woensdag/donderdag 13/14 en donderdag/vrijdag 14/15 december.

Hoeveel meteoren kun je zien?
We beginnen met de belangrijkste vraag “hoeveel meteoren kun je zien?”. Het antwoord is simpel, tientallen meteoren per uur tijdens het maximum. De aantallen kunnen oplopen tot wel 80 á 90 per uur voor geoefende waarnemers. Ben je geen geoefend waarnemer, geen probleem. Ook dan kun je er tientallen per uur zien. Genieten dus!

Maar er zijn een paar belangrijke voorwaarden.
Zoek buiten een donkere plek op zonder kunstlicht van lantaarns e.d. en zorg dat je lekker achterover kunt liggen, bijvoorbeeld in een tuinstoel of op een ligbed. Verder moet je vrij zicht hebben, de richting waarin je kijkt doet er niet toe, ze verschijnen overal aan de hemel. Trek warme kleding aan. Als het helder is in de winter is het meestal ook koud. Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker; je zult merken dat je dan meer sterren ziet! Neem geregeld een pauze. Door het turen vermoeien de ogen vrij snel. Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Dit is niet alleen leuk maar houdt je ook fit. Hoe later op de avond en in de nacht hoe meer meteoren je ziet. Verderop in dit artikel lees je waarom dit zo is.  Kortom zoek een donkere plek op, ga liggen en genieten maar van de vele meteoren.

Waarom heten ze Geminiden?
Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Dit noemen we “radiant”. Trek je de banen van de meteoren terug dan komen de banen van de Geminiden uit in het sterrenbeeld Gemini. Dan weet je meteen of het een echte Geminide betreft.  Moet je daarom ook naar het sterrenbeeld Gemini  kijken? Nee dat hoeft niet. Elke donkere plek aan de hemel is goed, ze verschijnen overal. Zorg er wel voor dat je geen obstructie hebt van bijvoorbeeld een dak. Hoe meer sterrenhemel je ziet, des te meer meteoren je ziet.

Wanneer kun je het beste kijken?
De Geminiden zijn te zien in een periode die loopt van 4 t/m 17 december met een maximum in de nacht van woensdag op donderdag 13/14 december tegen de ochtend. Dit wil zeggen dat je deze avond en nacht de meeste meteoren kunt zien. Ook de avonden en nachten ervoor en erna zijn er nog veel meteoren te zien. Vanaf 11-12 december nemen de aantallen flink toe. Dit kan oplopen tot zo’n 30 meteoren per uur rond 3 uur ‘s nachts. In de nacht van 12/13 zal dit aantal al oplopen tot zo’n 50 meteoren per uur. Flinke aantallen dus al! Dan zijn de hoge aantallen aan de beurt tijdens de maximum nacht van 13/14 december. Ook op 14/15 zijn er nog heel veel meteoren te zien. De aantallen liggen dan rond de 80 á 90 meteoren per uur tegen de ochtend.

Het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) is de hele avond en nacht te zien, het komt op als de Zon ondergaat, en gaat onder als de Zon opkomt. Je kunt dus als je echt fanatiek bent zo’n 12 uur achter elkaar waarnemen. De aantallen meteoren zullen stijgen naarmate het sterrenbeeld Tweelingen hoger aan de hemel komt te staan. In het begin van de avond staat het nog laag in het noordoosten en het zal in de loop van de avond en nacht steeds hoger aan de hemel komen te staan.

Geminiden gegevens:

  • Actief: 4 – 17 december
  • Maximum: 14 december tegen de ochtend
  • Radiant: 07:28 +32.2°
  • ZHR: 120
  • Snelheid: 35km/sec
  • Oorsprong: planetoïde 3200 Phaethon
Radiant van de Geminiden. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
Prachtige opname van de Geminiden boven het Xinglong observatorium in China. De schrijver van dit artikel verbleef hier in 2001 om de Leoniden waar te nemen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.