Video waarnemen

Sinds 1990 is het gebruik van videoapparatuur heel erg belangrijk geworden bij het waarnemen en registreren van meteoren. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de Alpha Monocerotiden in 1995 en de Leoniden uitbarstingen in 1998 en 2001. Waarnemers van o.a. de Dutch Meteor Sociey gebruikten speciale videocamera’s om deze zwermen met veel succes vast te leggen, wat weer resulteerde in veel maar vooral erg belangrijke data. Inmiddels hebben deze videowaarnemingen een professioneel niveau bereikt.

DMS video
Videosysteem gebruikt door de Dutch Meteor Society tijdens de Leoniden waarnemingen in 1998 en 2001 in China.

Video waarnemingen hebben een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld het visueel waarnemen. Je kunt er veel zwakke meteoren mee vast leggen, maar ook met grote precisie de helderheid, baan van de meteoor aan de hemel en de snelheid. In het verleden was er wel een groot nadeel en dat was de prijs van een videosysteem. Aan een videocamera alleen heb je niets, het beeld is gewoon te zwak. Om dit beeld te versterken gebruikt met beeldversterkers die nogal prijzig zijn.

Leonidenstorm 1998 opgenomen in China
door de Dutch Meteor Society.

Video systemen bestaan ​​dus uit een videocamera met een speciale lens en een beeldversterker. De camera legt het beeld van de meteoor vast op bijvoorbeeld een SD kaartje of zoals vroeger op een bandje. Moderne camera’s leggen het beeld vast op een harde schijf van de computer.

videosysteem
Je ziet aan de behuizing niet dat het een camera voor meteoren is.

Tegenwoordig zijn er volledig geautomatiseerde systemen. De waarnemer hoeft bijna niets meer te doen. Je zet de camera op een hoge plek, en het systeem doet de rest. CAMS (Cameras for Allsky Meteor Surveillance) is zo’n geautomatiseerde videobewaking van de nachtelijke hemel.

In de Benelux is een heel netwerk van meer dan 20 CAMS camera’s aanwezig.

Wil je meer weten over het waarnemen met een videosysteem, dan kun je op de website van IMO meer informatie vinden.

Meer informatie over CAMS kun je vinden op de website van CAMS.

imo logo
CAMS banner

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share