Visueel waarnemen

Het visueel (dus kijken naar) waarnemen van meteoren is iets wat iedereen kan leren en doen. Amateurastronomen leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar meteoren.

Het waarnemen kan altijd, elke heldere nacht. Er zijn waarnemers die dit ook doen. Die liggen elke heldere nacht onder de sterrenhemel en “harken” zo heel wat meteoren bij elkaar. Er zijn namelijk altijd wel meteoren te zien. Wil je er echt veel zien dan is het aan te raden om de eerste keer te gaan kijken als er een zwerm actief is zoals de Perseïden.

Doel van deze pagina is om je aan te zetten om meteoren te gaan waarnemen. Misschien je je zelf aansluiten bij ervaren waarnemers. Wil je weten waar die zijn, stuur dan gewoon een e-mail met je vraag. Ervaren waarnemers spreken hun waarnemingen in op een dictafoon om deze later over te zetten in een speciaal formulier. Je kunt de waarnemingen ook online doorgeven via de website van IMO. Let wel, dit lukt je alleen als je al wat ervaring hebt, of iemand je wil helpen. Zowel het formulier als het online formulier is te vinden op de website van de IMO. Ook via de Dutch Meteor Society, de werkgroep meteoren, en de Belgische werkgroep voor meteoren zijn formulier beschikbaar.

Zijn de waarnemingen eenmaal ingevuld dan worden ze gedistribueerd naar andere belanghebbende organisaties, zoals de International Meteor Organization (IMO), maar ook naar amateur-en professionele astronomen voor onderzoek. De date blijft ook bewaard en kan door iedereen worden ingezien.

Het is ook erg leuk om meteoren in te tekenen op een speciale sterrenkaart, al zijn er nog maar weinig waarnemers die dit doen.

Het beste is om de eerste keren gewoon te kijken, het liefst onder begeleiding van een deskundige, of bij een sterrenwacht. Zo leer je de sterrenhemel kennen, maar ook allerlei wetenswaardigheden over vallende sterren. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”.

DMSvis
Visuele waarnemers van de Dutch Meteor Society in Almedinilla (Zuid-Spanje) tijdens de Leoniden nacht van 16 /17 november 1995.


De basis van het meteoor waarnemen.
Elke heldere nacht zijn er dus meteoren te zien. Naarmate de nacht vordert, zullen de aantallen sporadische meteoren toenemen. Als de aarde draait in de richting van de apex (het punt aan de hemel waar de aarde naar toe lijkt te gaan), en zullen de meteoren frontaal op de aarde botsen. Tegen de ochtend zijn de meeste meteoren te zien. Je kunt dit vergelijken met een auto door een sneeuwbui. Kijk je door de voorruit dan zie je veel sneeuwvlokken, kijk je door de achterruit dan zie je er veel minder. We rijden tegen de sneeuwvlokken in.

Is er een zwerm actief dan zie je niet altijd evenveel meteoren. Hoe hoger de radiant (punt waaruit de meteoren lijken te komen) hoe meer meteoren. Maar ook de helderheid van de lucht speelt een belangrijke rol. Een volle maan tijdens een maximum is ook funest voor het waarnemen. Zoek dus een donkere plek uit met een goed rondom uitzicht.

Wat je moet doen om zelf meteoren te zien?
Om een heldere nacht te treffen heb je in Nederland wel een beetje geluk nodig. Maar verder heb je het helemaal zelf in de hand: meteoren kijken is vooral een kwestie van goed voorbereiden.

Enkele tips.

  • Zoek buiten een donkere plek op zonder kunstlicht van lantaarns e.d. en zorg dat je lekker achterover kunt liggen, bijvoorbeeld in een tuinstoel of op een ligbed.
  • Verder moet je vrij zicht hebben, de richting waarin je kijkt doet er niet toe; want ook al lijken bijvoorbeeld de Perseïden uit het noord-oosten te komen, ze verschijnen overal aan de hemel.
  • Trek warme kleding aan, ook ’s zomers! Het kan fris worden als je langdurig ’s nachts buiten ligt.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker; je zult merken dat je dan meer sterren ziet!
  • Neem geregeld een pauze. Door het turen vermoeien de ogen vrij snel.
  • Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt. Dit is niet alleen leuk maar houdt je ook fit.
Print Friendly, PDF & Email
Share